חבלות סקי
סקי הוא חד מענפי הספורט הפופולרים בחלקים של העולם, עליית מספר הגולשים העלתה את מספר הנפגעים.
שכיחות של חבלות סקי קשורה ישירות לבטיחות ציוד הסקי, הכנת מסלולי הגלישה, שיטות חדשות של גלישה, מצב מזג האוויר התקין והכנת הגוף למאמץ מסוג זה.
במחקרים שנעשו אצל נפגעי סקי נמצא שרוב הפגיעות הן בארבעת הימים הראשונים (ממוצע שבוע סקי).
עיקר הפגיעות הן בשעות אחר הצהריים הן בשעות אחר הצהריים – כנראה בשל אובדן קאורדינציה שנגרמת מחולשת שרירים – וכמובן בסופי שבוע – בהן נצפתה עליה משמעותית בנפגעים, בגלל צפיפות גולשים במסלולים.
הפגיעות בחבלות סקי יכולות להיות מכל הסוגים כמו: פגיעה ברקמות רכות שכוללות נקע, מתיחה ו/או קריעה של רצועות, שטפי דם וכו'
פגיעה בעצמות שכוללת שברים, בעיקר בגפיים התחתונות, פריקות (יציאות המיפרק מהמקום) וכו'.
גם בגפיים העליונות יש פציעות של שברים ופגיעות ברקמות רכות. לדוגמא: קרע של רצועות באגודל, כאשר נופילם, תוך כדי אחיזה של מקלות הסקי, בעוצמה רבה.
בחבלות כאלה יככולים להיווצר גם פריקות ושברים באגודל.
פריקה של מיפרק הכתף אופיינית כאשר תוך כדי הסקי, נתקע המק בתלולית, והגוף ממשיך קדימה, או שקיימת חבלה ישירות על הכתף.
רוב הפגיעות מסקי הן בגפיים התחתונות, בעיקר בברכיים, קרסוליים ושוקיים.
הפגיעה השכיחה ביותר בסקי היא פגיעה ברצועות הברך ושברים בשוקיים ובקרסוליים.
שברים עלולים להיגרם בכל עצם בגוף כתוצאה מנפילה וחבלה ישירה.
שפשופי עור נגרמים מאזורים חשופים.
הכנות לקראת הסקי
אימון גופני: ההכנות והאימונים הגופניים חשובים ביותר לקראת פעילות סקי.
חיזוק שרירים בצורה הדרגתית ישפר את יציבות המפרקים.
גמישות טובה תושג על ידי תרגילי מתיחה (STRECHING) שתמנע חבלות שרירים, רצועות וגידים.
חיזוק רגליים: הליכה נמרצת יעילה ביותר לחיזוק שרירי הגפיים התחתונות.
מומלץ לבצע הליכה בהדרגה, להתחיל חצי שעה ביום ולהוסיף כל יום עשר דקות נוספות, עד לשעה ביום.
תרגילים כמו: מעברים ממצב של עמידה לישיבה, כריעות ברך, רכיבה על אופניים, קפיצות צפרדע, עליב וירידה במדרגות, יעילים לחיזוק השרירים.
תרגילים בשכיבה על הגב כגון: כיפוף ויישור רגלים, נסיעה על אופניים, הרמת והורדת קרסוליים, חשובים לשיפור כוח השרירים.
לבוש וציוד: בגדי הסקי כוללים מכנסיים ומעיל עליון או חליפה שלמה. הם עשויים בדרך כלל מחומרים סינתטיים עמידים בפני מים. הנעליים צריכות להיות מותאמות היטב לרגל ולמגלש באופן אישי.
הנעל המודרנית יוצרת עטיפה קשיחה וגבוהה לרגל ומונעת את העברת הכוחות של הנפילה על כף הרגל. גרביים עבות תמנענה שפשוף בתוך הנעל.
כפפות מגינות בפני שפשוף ושומרות על חום הידיים. הן עשויות מעור או מניילון. יש כפפות לכל האצבעות ויש כפפות עם הפרדה לאגודל ולשאר ארבע האצבעות ביחד. כפפות אצבע אחת עדיפות. האצבעות חופשיות ומחממות זו את זו.
מומלץ כובע צמר המכסה את המצח והאוזניים.
משקפיים מאוד מומלצות באתר הסקי גם לסינון קרינה אולטרה סגולה וגם לשיפור הראיה במזג אוויר קשה. כדאי להשתמש במשקפי רוח, אשר מגינות על העיניים מהצד. מומלץ להצטייד אצל אופטיקאי בחומר נגד הצטברות אדים על עדשות המשקפיים.
תחבושות ומגינים: שימושיים בעיקר בברכיים למניעת או הורדת רמת הפגיעה. גם השימוש בסדים למרפקים, כתפיים וקרסוליים ושורשי כפות הידיים יכול להועיל.
עקב קרינת שמש בגבהים בעוצמה רבה ובמטרה למנוע כוויות שמש יש להחשף באופן הדרגתי. מומלץ להשתמש לאזורים חשופים בקרמים עם מקדם הגנה גבוה. לגבי קניית ציוד והשכרה מומלץ בפעמים הראשונות לשכור את ציוד הסקי ובמידה ויש המשכיות לפעילות כדאי לקנות את הציוד באופן אישי.
בדרך־כלל במרכזי סקי יש מירפאה עם רופאים אשר נותנים טיפולים ראשוניים. מרפאות אלו מצויידות היטב ויש להן מכוני רנטגן. הן מתפקדות למעשה כחדר מיון קטן שיכול לתת תשובה הולמת לכל הטיפולים הראשוניים. במקרים של פציעות באתר, מומלץ לפנות לשרות רפואי זה לצורך קבלת עזרה ראשונה ולפי המימצאים ואפשרויות ההעברה, להחליט אם לקבל את הטיפול באזור, או לעבור למרכז רפואי גדול יותר או לחזור ארצה.
רוב הבעיות האורתופדיות אינן דחופות ובמקרים של שברים, במידה ואין פגיעה בעור, ניתן לקבל טיפול ראשוני עם קיבוע וניתן לחזור ארצה להמשך טיפול. הרמה האורתופדית בבתי החולים בארץ היא גבוהה ורצוי לחזור ארצה להמשך טיפולים אם הדבר ניתן.
סוגי פגיעות ודרכי טיפול
כאבי צוואר (TORTICOLLIS)
מדובר בכאב הממוקם בצוואר ושאינו מקרין לידיים, הנובע מהתכווצות שרירים על רקע של תנועה פתאומית, התקררות וכו'. הסימנים: קושי בהנעת הצוואר, כיווץ שרירים ונוקשות באזור.
הטיפול כולל חימום מקומי. אפשר לחמם בבקבוק חם, לעטפו במגבת ולהניח על האזור הרגיש כעשר דקות, וכך מספר פעמים ביום. יש גם חולים שמגיבים היטב לטיפול בקור מקומי. תרופות מרפות שרירים כגון מוסקול במינון של כשלוש טבליות ביום. תרופות משככות כאבים, כמו אקמול, שלוש פעמים ביום ובמקרים קשים אפשר להכפיל מינון זה.
מנוחה ולבישת צווארון רך אורתופדי למשך חמישה ימים. המטייל יכול להמשיך לאחר ביצוע הטיפול הנדרש. במידה ויש הקרנת כאב לידיים מדובר בגירוי עצבי ואם לא חל שיפור תוך כשבוע ימים מומלץ לפנות ליעוץ רפואי אורתופדי.
LOW BACK PAIN - L.B.P (כאבי גב)
סיבות לכאבי גב כוללות התכווצויות שרירים, מבנה עקום של גב, זיהומים, גידולים, מחלות דלקתיות שגורמות לשפשוף בין חוליות וכו'. הסיבה השכיחה לכאבי גב למטייל בחו"ל הינה כאבים על רקע התכווצויות שרירים וגירוי עצבי בין חוליות (דיסק). המטייל בחו"ל חשוף יתר על המידה לפגיעות בגב עקב סחיבות יתר של מזוודות או פעילויות לא רגילות.
לאלו בין הנוסעים הסובלים מבעיות גב, רצוי להימנע מסחיבת מזוודות כבדות ולהשתמש במיתקן גלגלי עזר לנשיאת מזוודה. מומלץ להשתמש במזוודות קטנות השוקלות מעט. לא להוריד ולהרים בפתאומיות חפצים כבדים. כל הרמת חפץ צריכה להתבצע בכיפוף הברכיים והירכיים. לא לכופף את המותניים קדימה.
שימוש בחגורת גב מומלץ.
הכאב בדרך־כלל ממוקם באזור עמוד שדרה תחתון ואיננו מקרין לרגליים. נצפית נוקשות בגב והגבלת תנועות. העמידה היא בלתי־סימטרית ומכופפת לכיוון אחד בשל כיווץ שרירים.
הטיפול למטייל
כדי שהגוף יתפקד במצב הבריא, יש להפעילו כך שלא ייווצר כל מתח על השרירים, המיפרקים, העצמות והגידים. כדי למנוע כאב גב תחתון, יש להימנע ככל האפשר מלחץ בשעת שכיבה, ישיבה, עמידה, הליכה ופעילות ספורטיבית. מומלץ על מנוחה במיטה במשך מספר ימים, חימום של האזור, מניעת תנועות בעיקר תנועות כיפוף קדימה, הטייה וסיבוב.
מנוחה היא הכלל הראשון עבור גב עייף וכואב. בשכיבה על הגב שים כרית מתחת לברכיים כדי לשחרר לחץ של עמוד השדרה, לרפיון מוחלט יש להישאר בתנוחה כזו כרבע שעה. יש לשים לב שהקימה תבוצע מהצד בעזרת תמיכת ידיים כדי לתמוך במשקל ולמנוע עומס מהגב. כמו כן, התרוממות מכסא תבוצע בעזרת תמיכת ידיים. אפשר לנסות לבצע מספר תרגילים לשחרור גב תפוס.
-
שכיבה על הגב, ידיים מאחורי הראש, הברכיים כפופות לכיוון הבטן ומבצעים תנועות של הברכיים ימינה ושמאלה ועל ידי כך מבצע הגב התחתון תנועה סיבובית.
-
שכיבה על הגב, ידיים צמודות לגוף, ברכיים כפופות וכפות רגליים מונחות על הרצפה, מבצעים תנועות הרמה והורדה של האגן.
-
שכיבה על הגב, ברכיים כפופות, מבצעים הרמת ברכיים בעזרת הידיים, ברך אחרי כרך עם מתיחות עדינות כלפי הבטן.
מומלץ לבצע את התרגילים כחמש דקות מספר פעמים ביום. לשיכוך הכאבים ולהרפיית השרירים מומלץ לקחת כדורים מסוג אקמול ומוסקול המהווים שילוב נכון. אקמול במינון של טבלית אחת שלוש פעמים ביום ובנוסף, טבלית אחת ווֹלְטָרן 100 מ"ג ליום (יש צורך במירשם רופא). במידה והחולה סובל מבעיות בקיבה כמו כיב (אולקוס) יש להימנע משימוש בתרופה זו שיכולה לגרום לדימום במערכת העיכול. יש תרופות אנטי דלקתיות נוספות כגון: אַבּטרן, אִינְדוֹמד, פַלְדַן.
השימוש בהן זהה לשימוש בוולטרן. המינון שונה. (בהוראת מירשם רופא). מצב זה של כאבי גב תחתון יכול לחלוף תוך שבוע עד שבועיים, בחלוף הכאבים לאחר מנוחה מוחלטת ניתן להמשיך בטיול תוך הקפדה על מניעת הרמת משאות כבדים. מומלץ לאנשים הסובלים מכאבי גב, להצטייד בחגורה לתמיכה בגב בזמן מאמץ ובזמן התקף.
כאבי גב תחתון עם הקרנה לרגל (SCIATIC PAIN)
כאבי גב תחתון אשר הכאב מוקרן לרגל מהווים בעייה יותר מסובכת מאשר התקף כאבים בגב התחתון שאינו מקרין לרגל. יש כאן גירוי של הדיסק עם לחץ על עצבים שמקורו בגב בין החוליות. תופעות כמו שיעול, התעטשות, גורמים להחמרת כאב. לחולה יש הגבלה בתנועות לפעמים חולשה של שרירים ותחושת תרדמה ברגל.
במקרים קשים נצפות הפרעות במתן שתן, כגון: קושי במתן שתן, או בריחת שתן באופן בלתי רצוני.
הטיפול למטייל
הטיפול כולל מנוחה ממושכת על־ידי משככי כאבים, מרפי שרירים ותרופות נגד דלקת (ראה פירוט הטיפול בכאבי גב). רוב המקרים שסובלים מקרע של דיסק בין חולייתי מסתדרים בטיפול שמרני של מנוחה ותרופות ללא ניתוח. רק אחוז קטן, אשר לא הסתדר למרות כל הטיפולים המקובלים, יזדקק לניתוח. בשלבים אלו של כאבי גב עם הקרנה לרגל יש להיבדק על־ידי רופא ולהיות במעקב של אורתופד.
במידה ואין שיפור ומופיעים שיתוקים בשרירים של הגפיים התחתונות ונצפית הפרעה במתן שתן יש לפנות בדחיפות לבית חולים. במקרים אלו מדובר על לחץ קשה על עצבים שיש לשחררו בניתוח מיידי תוך מספר שעות. במקרים אלה יש לשקול ניתוח בחו"ל כיוון שמדובר בנוק עצבי והמתנה או העברה להמשך טיפול בארץ יכולות לגרום לסיכון.
במידה ויש הקרנה של כאבים על הרגליים, אך אין תופעות כמו חולשת שרירים, הרגשת תרדמה ברגליים ואין הפרעות במתן שתן, אפשר לחזור ארצה להמשך טיפול ומעקב. ההחלטה לעבור ניתוח תלויה בהתקדמות הסימנים, כמו לדוגמה
הופעת חולשת שרירים, חוסר תחושה ברגליים וחוסר שליטה על השתן. כאן יש צורך להתייעץ עם מומחה לאורתופדיה. זמן האישפוז לאחר הניתוח נמשך בין שבעה לעשרה ימים. כדאי לברר את נושא כיסוי הביטוח לטיפול מחו"ל. בדרך כלל בעיות כרוניות ממושכות, שקיימות כבר זמן רב, לא מכוסות על־ידי הביטוח.
DISLOCATION OF THE SHOULDER JOINT (פריקת מיפרק הכתף)
פריקת מיפרק הכתף יציאת מיפרק הכתף ממקומו היא פציעה שכיחה בפעילות ספורטיבית, כמו סקי ומשחקי כדור. הסיבה היא נפילה על הכתף, ביצוע תנועה פתאומית כאשר הזרוע בסיבוב חיצוני, או כאשר בעת החלקה נתקע מקל הסקי אותו אנו אוחזים במכשול, הגוף ממשיך לנוע קדימה והיד נתפסת אחורנית.
החולה מתלונן על כאב חזק ביותר באזור הכתף, יש חוסר תנועות, הזרוע תלויה על־יד הגוף.
הטיפול למטייל
במקרים של פריקת הכתף יש לפנות מיד לרופא. יש לבצע לפני הטיפול צילום כדי לוודא שמדובר רק בפריקה ולא בשבר. לאחר הצילום מבצע הרופא החזרה של המיפרק למקום. לפעמים יש צורך בהרדמה קצרה לשם כך. אחרי ההחזרה יש לקבע את הזרוע ב־90 כיפוף מפרק כאשר היד תלויה על מתלה לצורך מנוחת האזור. זמן קיבוע כזה הינו לפחות שלושה שבועות אם מדובר בפריקה פעם ראשונה.
משך הקיבוע חשוב ביותר לריפוי הרקמות סביב למיפרק אשר נקרעו בעת יציאתו מהמקום.
במידה ואין מקפידים היטב על מנוחה וקיבוע המיפרק, יש סיכון לתופעות חוזרות בעתיד של יציאת המיפרק ממקומו ולחוסר יציבות של הכתף. זוהי פציעה קשה ולאחריה אין אפשרות לבצע פעילות ספורטיבית אשר קשורה בהנעת הידיים.
COLLE'S FRACTURE (שבר בשורש כף היד)
שבר זה שכיח מכל השברים. הוא נגרם על־ידי נפילה על יד פשוטה קדימה.
המימצאים: שינוי צורה באזור שורש כף היד, נפיחות, רגישות כאב והגבלת תנועות בשורש כף היד.
הטיפול למטייל
לאחר חבלה כזו על החולה לפנות לחדר מיון של בית חולים קרוב כדי לקבל טיפול רפואי. יש לבצע צילום רנטגן, להעמיד את השבר במקומו הקבוע ולגבס את היד למשך ארבעה עד חמישה כשבועות. במרבית המקרים אין צורך לנתח שברים מסוג זה.
להקלת כאבים אפשר להשתמש במשככי כאבים כמו אקמול וכו'. יש להקפיד על הרמת היד ולוודא שצבע האצבעות והתחושה תקינים, כך שאין לחץ מהגבס. שבר מסוג זה לא צריך להפריע להמשך הטיול.
שברים במיפרקי הירכיים
שברים בצוואר הירך אופייניים לקשישים. הסיבה היא נפילה על אזור מיפרקי הירכיים והאגן. לאחר שבר כזה אין אפשרות להמשיך לנוע והרגל במצב שכיבה נמצאת בהטייה הצידה. בקיצור, החולה סובל מכאבים חזקים.
הטיפול למטייל
במקרים אלו יש להעביר את הפצוע לבית חולים כשהרגל מונחת על סד. הטיפול הוא ניתוחי ומבצעים קיבוע פנימי לשבר. רצוי לנתח מקרים אלה מהר ככל האפשר אך הדחיפות איננה קריטית וניתן לחכות יום יומיים אם יש צורך להחזיר את החולה ארצה. החזרה ארצה חייבת להיות על אלונקה בשכיבה. במידה והביטוח מכסה הוצאות טיפוליות הרי בארצות אירופה ובארה"ב ניתן לקבל טיפול זה בכל בית חולים.
FRACTURES OF LOWER LEG (שברים בשוקיים)
החלק התחתון של הרגל מורכב משתי עצמות: החזקה והעבה יותר - הסיביה והדקה והחלשה יותר - הפיבולה. בחלקן העליון מחוברות לברך ובחלקן התחתון מחוברות לקרסול.
שברים אלו נגרמים על ידי חבלה, ישירה או סיבובית, ונפילה. בשל קירבת העצם לעור יש לבדוק אם השבר הוא פתוח (כלומר פצע פתוח בעור מעל אזור השבר) או שבר סגור, כאשר העור לא נפגע. בחבלות כאלה נמצא כאב קשה, שינוי צורה, נפיחות ותנועה בלתי תקינה של אזור השבר.
הטיפול למטייל
יש להפנות מקרים אלה לבית חולים. במידה ועמדת השבר, לאחר הצילום, תקינה, ניתן לטפל בקיבוע בגבס. לאחר מכן אסורה דריכה במשך לפחות ארבעה שבועות. אם השבר פתוח ובעמדה לא טובה תמיד יש לנתח ולהעמיד את השבר במקומו הרגיל ולנקות היטב את הפצע. גם כאן אסורה דריכה במשך מספר שבועות. במקרה של שבר פתוח מומלץ טיפול בבית חולים כדי למנוע זיהום. בשבר סגור בעמדה טובה, כלומר כאשר מנח העצם עומד במקומו הרגיל, ניתן עם גבס להעביר את החולה ארצה בעזרת קביים וללא דריכה. לשיכוך כאבים ניתן
להשתמש באקמול וכו'.
מומלצת רגל מורמת בשכיבה וגם כאן יש לבדוק שהגבס תקין ולא לוחץ על העור, כלי דם ועצבים. יש לדאוג שהרגל בצבע, בטמפרטורה ותחושה תקינים
KNEE INJURIES (הכלות בברכיים)
• רצועות: עיקר הפגיעות בברכיים הן חבלות ברצועות כאשר מנגנון הפגיעה הוא חבלה ישירה או תנועה סיבובית כאשר הברך בכיפוף, שברים בברכיים פחות שכיחים. מבחינת יציבות הברכיים אנו מבחינים ברצועות פנימיות, חיצוניות ורצועות צולבות (קדמיות ואחוריות). בכל אחת מאלו תיתכן פגיעה של מתיחה ו/או קרע. במתיחה ללא פגיעה היציבות נטפל באופן שמרני על ידי מנוחה, תרופות נגד כאבים ותרופות אנטי דלקתיות. כאשר יש פגיעה ביציבות הברך עם קרע שלם של רצועה יש לקבע את הרגל ובמקרים קיצוניים גם לנתח. בדיקת ברך צריכה להעשות רק עליידי רופא ובמרכז רפואי המתמחה באורתופדיה.
• מִנִיסְקוּסִים: המניסקוסים מורכבים מרקמת חיבור (FIBROCARTILAGE). הם ממוקמים בין הירך והשוק ומשמשים כבולמי זעזועים על ידי כך שהם מגדילים את אזור המגע של נשיאת המשקל.
הטיפול למטייל
מבחינים בין מניסקוס חיצוני ופנימי. רוב הפגיעות הן בפנימי. מנגנון הפגיעה הוא תנועת כיפוף וסיבוב של הברך. בפגיעות במניסקוס פנימי יתלונן החולה על כאבים בצד הפנימי של הברך בזמן תנועה. כמו כן נמצא לפעמים שהברך נעולה עם הגבלת תנועות והופעת נפיחות בברך. במידה ואין הגבלת תנועות והברך לא "תפוסה", אין המצב דחוף והחולה יכול להמשיך לתפקד לאחר מנוחה. במקרים שהברך נעולה, יש לבצע בדיקה אשר נקראת אָרתרוסקופיה. זוהי בדיקה שמתבצעת בחדר הניתוח אשר בה מחדירים צינורית לחלל הברך ובעזרת מערכת אופטית אפשר לראות את פנים הברך ומרכיביו. בעזרת בדיקה זו אפשר לבצע גם טיפולים במניסקוס קרוע. זו בדיקה שיגרתית אשר מתבצעת ברוב המחלקות האורתופדיות באירופה. בדרך כלל אין דחיפות בביצוע בדיקה זו וניתן להעביר את החולה ארצה בעזרת
חבישה אלסטית על הברך, ותרופות נגד כאבים.
ANKLE SPRAIN (נקע בקרסול)
מיפרק הקרסול מיוצב על־ידי עטיפות ורצועות. חבלה בקרסול יכולה לגרום למתיחה או לקריעה של רצועות. הסיבה היא דריכה בלתי תקינה של כף הרגל בדרך כלל בתפנית חדה ופתאומית פנימה. מבחינים בשני סוגי חבלה שכיחים:
מתיחה של הרצועות: בסוג זה של הפגיעה נמצא נפיחות קלה, עד בינונית, כאב, הפרעה תפקודית בינונית עם קושי בדריכה על הרגל. כעבור כמה שעות יופיעו באזור שטפי דם. קרע של הרצועות: נצפית נפיחות משמעותית, כאב חזק ורגישות ניכרת ביותר באזור. נמצא חוסר יציבות של המיפרק עם הפרעה קשה בתפקוד. בקרע הכאב הרבה יותר קשה מאשר במתיחה רגילה של הרצועות ללא קרע והדריכה קשה
ביותר.
הטיפול למטייל
במתיחה: יש להפסיק את המשך הפעילות. קומפרסים קרים מספר פעמים ביום על האזור הרגיש והנפוח. אפשר להשתמש בחתיכות קרח לעטפן במגבת ולהניח במקום הרגיש לעשר דקות בכל פעם. חבישה אלסטית לקרסול והרמת הרגל. אפשר להקל על המצב על־ידן שימוש במשככי כאבים (אקמול וכו'). אם ברשותך תרופה בשם וולטרן ג'ל לשימוש מקומי, מרח את האזור הפגוע בשכבה דקה ואחידה, עד החדרת החומר דרך העור, שלוש פעמים ביום.
קריעה: הטיפול הראשוני דומה לטיפול במקרי מתיחה, יש להוסיף קיבוע קשיח בעזרת גבס ו/או סד כדי למנוע תנועתיות באופן מוחלט. על החולה לשים לב שהגבס אינו לוחץ על העור, כלי דם ועצבים. צבע האצבעות יהיה תקין ולא תהיה הפרעה כלשהי בתחושה. יש מרכזי רפואה בחו"ל שממליצים בפגיעות מסוג זה על ניתוח. קיים בנושא זה ויכוח בספרות המדעית בין הגישה השמרנית (גבס) ובין הגישה הניתוחית. גורם הזמן, במידה ואין פצע פתוח, אינו משמעותי. ניתן לחזור ארצה ולהתייעץ עם אורתופד מומחה על אופן המשך הטיפול.
RUPTURE OF MUSCLES (קרעים בשרירים)
קרעים בשרירים מאמץ יתר ופעילות שהגוף לא רגיל אליה יכולים לגרום לקרע בסיבי שרירים. המקום האופייני הוא קרע חלקי של השרירים באזור האחורי של השוק. החולה חש בכאב. קיימת רגישות ונפיחות מקומית לעתים עם שטף דם בחלק האחורי של השוק. תנועות בקרסול מגבירות את הכאב. נוצר תהליך דלקתי מכני המתבטא בכאבים ורגישות. לעתים ניתן למשש שקע של אזור הקרע. קרעים כאלו יכולים להופיע בהרבה קבוצות שרירים בגוף, לדוגמה: מפסעות, ירכיים, שוקיים, או כל אזור נושא עומס. התלונות אופייניות בביצוע תנועות. במצב של מנוחה מפעילות אין כאבים.
הטיפול למטייל
מנוחה מוחלטת, חימום מקומי, תרופות משככות כאב ותמיכה על-ידי חבישה אלסטית לשוק או לכל אזור שריר קרוע. כעבור מספר ימים נעלמים המיחושים והחולה יכול לחזור לתפקוד רגיל באופן הדרגתי.